Erkauma

Myyttinen rotko vatsalihasteni välissä

28.11.2018/Erkauma/3 min. read
Home/Blogi/Erkauma/Erkauma

Puhutaanpa nyt siitä erkaumasta. Siitä kysellään minulta usein ja vaikka missä tilanteissa.

Kävipä kerran kassajonossa kun puolituttu tuli supattamaan että ” mistä mä nyt tiiän onks mulla sitä erkaumaa?”. Noh, siihen ei nyt ihan yksiselitteistä vastausta minulla ollut tuosta lonkalta heittää… Mutta avataanpa nyt hieman.

”Kiva kun puolitutut tulee onnittelemaan kun mun maha on sen näköinen että olisin viidennellä kuulla raskaana”

Mistäkö sen sitten tietää että onko erkaumaa vaiko eikö?

Testaa itse:

  • Asetu selinmakuulle lattialle. Laita polvet koukkuun, jalat lantion leveyteen ja jalkapohjat tukevasti lattiaan.
  • Aseta sormet vatsalle navan molemmin puolin. Ulos hengityksellä kohota päätä ja hartioita irti lattiasta. Katso ja tunnustele samalla mitä vatsan alueella tapahtuu; Pullahtaako vatsa keskeltä ulospäin? Montako sormea mahtuu vatsalihasten väliin noston aikana? Tuleeko vatsalihasten väliin syvä rako minne sormet uppoaa?
  • Jos vatsalihasten väliin menee enemmän kun kaksi sormea tai jos vatsalihasten väliin nousee ”pyramidi” on mahdollista että kyseessä on erkauma. Kokeile vatsa myös navan ylä- ja alapuolelta.
  • Mikäli erkauma löytyi tai olet epävarma tuloksesta, suosittelen käyntiä asiaan erikoistuneella fysioterapeutilla, etenkin silloin jos jo kärsit edellä mainituista vaivoista.

Kuulostaako tutulta? Niinpä. No mikäs kumma se erkauma sitten on ja mistä se tulee?

Suorien vatsalihasten erkauma syntyy kun vatsalihasten välinen jännesauma, linea alba, joutuu syystä tai toisesta venymään. Yleisimmin tätä vaivaa esiintyy synnyttäneillä naisilla (kuinkas ollakaan…) mutta voipa erkaumasta kärsiä ylipainoinen tai aktiivisesti urheilevakin henkilö sukupuoleen katsomatta.

Erkauma voi aiheuttaa monenlaisia ikäviä vaivoja (esteettisesti epämukavan pömppiksen lisäksi) kuten selkäkipua, lantionpohjan laskeumaa ja pidätyskyvyn heikkenemistä. Kun keskivartalon tuki pettää, ei ryhtikään voi olla kovin ylväs.

Mikä avuksi?

Erkauma on useimmiten kuntoutettavissa oleva vaiva. Venynyttä jännesaumaa saadaan kurottua takaisin siihen tarkoitetuilla syvien lihasten harjoitteilla. Jos sinulla on erkaumaa vältä istumaannousuja, lankkuja ja vatsarutistuksia sillä ne voivat pahentaa erkaumaa.

Lantionpohjan, syvien selkä- ja vatsalihasten sekä pallean optimaalinen yhteistoiminta piilee timmin vatsan taustalla. Tämä tieto on motivoinut kummasti useita kanssa sisaria laittamaan treenit kuntoon. Kuten myös allekirjoittanutta.

Puhelin: 040 – 722 3497 / Sähköposti: marianna (ät) fysiofemi.fi
Created with love by Wiisas Crew